Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Хмільницька громада» (код ЄДРПОУ: 04412030) був реорганізований і увійшов до складу Новобілоуської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
A A A K K K
для людей із порушенням зору
Хмільницька громада
припинила діяльність, увійшла до складу Новобілоуської громади

Незабутній вересень 1943

Дата: 23.09.2020 13:57
Кількість переглядів: 206

Фото без опису

Незабутній вересень 1943

 

22 вересня – знаменний день історії у кожного жителя сіл Рижики, Рябці та Хмільниця. День, який в пам’яті кожного викарбуваний золотими літерами.

Саме сьогодні, 22 вересня 1943 року в часи Другої світової війни, 77 років тому, наші села були визволені від нацистських окупантів. Радість і сльози, біль і надія – все переплелося у одному слові – визволення!

Біля пам’ятного знаку полеглим землякам відбувся мітинг – реквієм «Стоїть у почесній варті – пам'ять», який розпочався із покладання гірлянди, як данини пам’яті всім, хто загинув у боротьбі з нацистами. На урочистостях були присутні: сільський голова Хмільницької ОТГ Юрій Іванович Слюнько, начальник відділу освіти, культури, молоді і спорту Хмільницької ОТГ Олександр Володимирович Чаус, голова Чернігівського районного осередку НСКУ Андрій Леонідович Курданов, головний спеціаліст Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Сергій Михайлович Горобець, співак Віктор Петрович Омельченко, керівники установ, які привітали жителів та гостей  села із святом та побажали миру і злагоди в кожній оселі і в нашій країні.

Також зі словами вдячності воїнам-визволителям виступили учні місцевої школи, а від хорового колективу «Любисток» Хмільницького БК лунали пісні про невідомого солдата та славних козаків. Про ті страшні дні війни, які закарбувалися в пам’яті на все життя у людей старшого покоління, розповіли ведучі заходу.

У низькому поклоні та в пошані усі присутні схилили голови перед вічною пам’яттю полеглих у роки Другої світової війни, а протоієрей Роман, служитель Свято-Вознесенської церкви, відправив молебень.

Вдячні нащадки поклали вінки і живі квіти до пам’ятників, обелісків та Братських могил, як знак шани за визволену землю.

На цій величній ноті всі учасники урочистостей  були запрошені на презентацію книжки «Літопис Хмільницької громади».

Видання, яке презентували Андрій Курданов та Сергій Горобець є цікавим посібником для всіх, хто цікавиться історією села. Вона адресована насамперед мешканцям наших сіл і тим, хто з різних причин залишив село, але береже любов до своєї малої батьківщини, прагне більше довідатися про її історію і сьогодення.

Це жива історія, яка пройшла через долі земляків, долі трагічні і щасливі. Автор, Андрій Курданов, використав чимало архівних матеріалів, газетних публікацій, старовинні рідкісні та сучасні світлини, зворушливі спогади - розповіді односельців, долі людей різних поколінь, яких можна вважати «живими свідками історії».

Презентація перепліталась піснями хорового колективу «Любисток» та

 співака Віктора Омельченка , який приїхав на запрошення сільського голови .У Віктора Омельченка – хмільницькі корені по материній лінії ,а батько із Юрївки , народний артист України Петро Омельченко, пісні  якого звучали  у записі .

   Присутні були вдячні за щиру та цікаву розповідь оповідувачам та побажали Божого благословення у всіх добрих починаннях.

   По завершенню презентації Андрію Леонідовичу та Сергію Михайловичу були вручені «Подяки», як символ визнання та необхідності їхньої праці.

Фото без опису

 


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua