Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Хмільницька громада» (код ЄДРПОУ: 04412030) був реорганізований і увійшов до складу Новобілоуської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
A A A K K K
для людей із порушенням зору
Хмільницька громада
припинила діяльність, увійшла до складу Новобілоуської громади

Держпродспоживслужба інформує.

Дата: 10.09.2020 10:04
Кількість переглядів: 178

Фото без опису

Держпродспоживслужба інформує.

 

Однією з найнебезпечніших інфекційних хвороб спільних для тварин та людей, випадки якої (серед тварин) досить часто спостерігаються в районі є сказ.

Про сказ необхідно знати те, що ця хвороба невиліковна. Вірус сказу міститься в слині хворих тварин. Передається захворювання в основному при укусі, потраплянні слини хворої тварини на рани.

У собак сказ проявляється в буйній та тихій формі. При буйній формі собака агресивний не їсть, не п’є воду, нападає на людей та тварин. Тиха форма характеризується слинотечею, утрудненим ковтанням, розвитком парезів та паралічів. У котів хвороба проходить у буйній формі, з високою агресивністю. Основними ознаками захворювання у диких звірів є відсутність страху та агресивність. Дикі тварини вдень з’являються в населених пунктах, нападають на людей та тварин. Захистити домашніх тварин  можна лише якщо щорічно вчасно вакцинувати їх проти даної хвороби.

Боротьба зі сказом тварин є загальнодержавною справою. В районі розроблено «Комплексна програма профілактики та боротьби зі сказом тварин на 2017-2021 р.р.», згідно якої поставлено завдання всім відповідальним службам: сільським та селищним радам, керівникам сільгосп формувань, лісомисливським колективам, медичній та ветеринарній службам. Тільки спільними зусиллями вищевказаних служб можна досягти успіху при боротьбі зі сказом тварин.

Одним із профілактичних заходів, що перешкоджає розповсюдженню сказу серед диких тварин, особливо серед лисиць, вовків, єнотовидних собак  є пероральна вакцинація. Зміст даного заходу полягає в розповсюдженні приманки-корму з вміщеною вакциною в місцях мешкання, полювання лисиць та інших диких хижих тварин. Після поїдання приманки з вакциною у тварин утворюється несприйнятливість до сказу, що сприяє зменшенню появи випадків  захворювання. Такі кампанії проводяться вже другий рік поспіль, що має свої позитивні наслідки район є благополучним щодо сказу в 2020 році.

Увага з 03 вересня в Чернігівській області та Чернігівському районі розпочнеться проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин. Вакцинація проводиться одночасно на всій території району шляхом розповсюдження вакцини з авітранспорту. Приманки будуть розкидатись поблизу лисячих нір, обабіч лісових та польових доріг,  на узліссях та в інших місцях поза населеними пунктами.   Тому звертаємось до мешканців району, при відвідуванні лісу не брати в руки брикетики, не забирати їх додому та не давати їх дітям. При виникненні питань звертатись за телефонами: 723-241, 723-275. Дякуємо за розуміння!

 

Заступник начальника Чернігівського РУГУДПСС

Іванова Надія

 


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua